Vsak dober trgovec se zaveda, kako pomembna za uspeh je pravilna prezentacija njegovih izdelkov. Izbor pravilne in kvalitetne osvetlitve veliko pripomore k dobri predstavitvi izdelkov, ob slabi svetlobi pa je učinek seveda ravno nasproten. V zadnjih nekaj letih je na področju trgovinske razsvetljave moč zaznati ogromen napredek v kvaliteti svetlobe in učinkovitosti svetil. Proizvajalec svetil Molto Luce je zagotovo eden vodilnih v inovacijah na tem področju.

Ko govorimo o osvetlitvi prodajnih in razstavnih artiklov, je zagotovo eden zelo pomembnih vidikov tako imenovan faktor barvne reprodukcije Ra (CRI). Ta določa, kako realne so barve predmetov, ki jih osvetljujemo. Za občutek – Ra (CRI) faktor sončne svetlobe je 1, dotrajane živosrebrne VTF sijalke pa med 0,4 in 0,6. Če poenostavimo, višja kot je ta vrednost, bolj realne so barve. V splošnem naj bi se v delovnih prostorih uporabljalo svetila z Ra (CRI)=0,8, v trgovinskih in razstavnih prostorih pa je priporočljiva uporaba svetil z Ra (CRI)>0,9. Na spodnjih slikah so prikazane bistvene barvne razlike med osvetljevanjem s svetilkami Molto Luce s faktorjem Ra=0,8 in Ra=0,93. Na prvem diagramu se razločno vidi pomanjkanje določenih barv.

Po novem v veljavo prihaja vrednotenje barvne reprodukcije po modelu TM-30. Gre za nadgradnjo vrednotenja Ra (CRI). Ra (CRI) faktor je v osnovi izmerjen in določen na podlagi osmih referenčnih barv, TM-30 pa na podlagi kar devetindevetdesetih. V spodnjih tabelah so vidne najpomembnejše razlike med obema.

Vsa standardna LED svetila Molto Luce za osvetljevanje trgovin in razstavnih prostorov bodo od letošnje jeseni na voljo v Ra (CRI)> 0,9 in nič več v Ra (CRI)=0,8, cena pa bo ostala enaka. Poleg tega Molto Luce predstavlja novost – družino »Premium«. Gre za nadgradnjo LED svetil za namembnost osvetljevanja posebno zahtevnih artiklov. Molto Luce Premium LED svetila so že ovrednotena tudi po najnovejšem modelu TM-30.

  • Premium 90 /CITIZEN – posebej poudarjena bela barva; osvetljenanje svetlih, belih artiklov
  • Magic Colour – posebej poudarjena rdeča, zelena in modra barva; osvetljevanje pisanih artiklov
  • Fresh focus bread in meat – dve različni izvedbi za osvetljevanje pekovskih izdelov in mesa ter rib