Podjetje ITW Metalflex iz Tolmina je eden izmed vodilnih dobaviteljev sestavnih delov za vse glavne proizvajalce aparatov bele tehnike po svetu. Na področju izdelkov za meritev in nadzor nivoja vode v pralnih in pomivalnih strojih ima ITW Metalflex vodilen tržni delež v Evropi.

Podjetje namenja veliko pozornosti inovativnosti, kakovosti svojih izdelkov ter učinkovitosti in zadovoljstvu svojih zaposlenih. Ustrezna in zadostna osvetlitev delovnih površin je vsekakor bistvenega pomena za zagotavljanje teh lastnosti. Po drugi strani pa razsvetljava v večjih industrijskih obratih lahko predstavlja precejšnjo porabo električne energije. V nadaljevanju predstavljamo, kako smo s prenovo razsvetljave v enem izmed proizvodnih obratov omenjenega podjetja bistveno izboljšali kakovost in povečali nivo osvetlitve ter znižali porabo električne energije za več kot 60%. Uporabili smo LED svetila Ecolight, ustrezen model pa smo skupaj s proizvajalcem po meri razvili in izdelali izključno za potrebe podjetja ITW Metalflex. V prostoru dolžine 40m in širine 16m je na višini 3,6m od tal nameščen pločevinast spuščen Dampa strop z odprtinami dimenzije 1530x295mm. V njih je bilo do sedaj nameščenih 140 tipskih fluorescentnih svetilk za Dampa strop s sijalkami T8 2x58W in magnetnimi dušilkami. Osvetljenost na delovnih površinah je bila med 300 in 500lux, zaradi dotrajanosti pa je bilo ponekod moč zaznati tudi utripanje sijalk. O pogostem menjavanju pregorelih sijalk ne bomo izgubljali besed.

Menjava celotnega spuščenega stropu vključno z inštalacijo zaradi oviranja proizvodnje in visoke investicije seveda ni prišla v poštev, zato je bil potreben drugačen pristop. Skupaj z litvanskim proizvajalcem svetil Ecolight, katerega zastopnik smo na slovenskem trgu, smo razvili LED svetilke, ki ustrezajo obstoječim odprtinam in imajo enak princip montaže kot prejšnje, hkrati pa imajo zadostno svetilnost da zagotavljajo nivo osvetljenosti med 600 in 800 lux na delovnih površinah, ustrezno enakomernost osvetljenosti in zagotavljajo najvišji nivo kvalitete svetlobe. Iz spodnje tabele je razvidno, da smo s prenovo bistveno izboljšali osvetlitev ter bistveno zmanjšali porabo električne energije.

PREJ POTEM
Tip svetilke Fluo t8 2x58W Ecolight Saula LED 75W-custom
Število svetilk 140 84
Skupna poraba 16.240W 6.300W
Nivo osvetljenosti 300-500lux 500-800lux

Glede na to, da se je skupno število svetilk zmanjšalo, so v spuščenem stropu ostale številne odprtine. Tu so se odlično izkazali zaposleni v podjetju Skrin d.o.o. in izdelali ter namestili ustrezne po meri narejene pločevinaste »maske« za zakritje le-teh.

Samo demontažo starih in montažo novih svetilk na ključ so izvedli izkušeni elektro inštalaterji našega podjetja.

Svetilka Ecolight Saula LED, ki je bila razvita in izdelana izključno za prenovo razsvetljave v podjetju ITW Metalflex, ima naslednje tehnične značilnosti:

• Moč: 75W,
• Temperatura svetlobe: 4000K
• Svetilnost: 8900lm (119lm/W),
• Svetilna površina: prizmatični difuzor proti bleščanju, UGR<19
• Zaščita: IP65
• Sestavni deli: Elektronske komponente proizvajalca Philips
• Garancija: 5 let garancije na vse sestavne dele.

Vse informacije in tehnične podrobnosti o svetilih proizvajalca Ecolight, si lahko ogledate na spletni povezavi: Ecolight…

Za nasvete v zvezi z razsvetljavo, pomoč pri načrtovanju projekta razsvetljave ali svetlobno tehnične izračune, pa vam je na voljo vodja projektov za področje razsvetljave:

Jaka Selan
Svetovalec za razsvetljavo
jaka@elbi.si
+386 41 321 155

Partnerji na projektu:
Investitor: ITW Metalflex d.o.o.
Zasnova in predlog projekta: Elbi d.o.o.
Svetila in elektro instalacije: Elbi d.o.o.
Proizvajalec svetil: Elektros taupymo sprendimai, UAB (Ecolight)
Sanacija pločevinastega stropa: Skrin d.o.o.